CH2O in de praktijk

Als geen ander realiseren wij ons dat uw teelt het meest waardevolle bezit is van uw onderneming. Wijzelf geloven honderd procent in onze oplossingen en durven daarom volmondig de ‘niet-goed-geld-terug-garantie’ te geven. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat het fijn is om reviews van huidige klanten en andere (onderzoeks)publicaties te lezen. Onderstaand treft u diverse ervaringen van klanten en geplaatste artikelen in de media aan.  

Het was een zoektocht met ‘ups en downs’ naar continu goed gietwater.  Er waren momenten waarop we dachten het onder controle te hebben, maar zodra de dagen warmer werden konden we de klok erop gelijkzetten dat de problemen weer opspeelden. Niet zo vreemd bleek achteraf, want de irrigatieleidingen en slangen bleven vuil. Tot we in 2014 startte met Sure Flow chloordioxide. Een waterbehandelingsmethode die het volledige plaatje schoonmaakt: het water én alle onderdelen die daarbij horen. Van de wateropslag in het bassin tot de irrigatieleidingen. 

Sam Grootscholten, van Kwekerij Walter Grootscholten, vertelt in een video haar ervaring met CH2O. En belangrijker nog: de resultaten. Kijk je mee?

Potplantenkwekerij Richplant teelt door het jaar heen 15 verschillende soorten. De mooiste planten vinden hun weg naar de consument via het kwaliteitsmerk Decorum Company. Vanuit stek groeien de planten op een betonvloer met eb- en vloedsysteem naar een volwaardige plant. Een proces waarin regelmatig verplaatsingen en handelingen nodig zijn om de groei van de plant te optimaliseren. 

Jaap van der Meer teelt al meer dan 25 jaar Zantedeschia’s en doet dat nu als teeltmanager voor Vreugdenhil Bulbs & Plants, onderdeel van Decorum. “In díe 25 jaar heb ik best wel wat voorbij zien komen: uitval, knollen die toch niet helemaal goed zijn en ziektekiemen doorgeven in de teelt. Ook nu hebben we nog weleens te maken met problemen, maar dan hebben we het vrijwel direct onder controle.” vertelt Jaap. “Zantedeschia’s zijn gevoelige soorten, daar staan ze om bekend. Maar sinds we gebruik maken van Sure Flow van CH2O is onze teelt nog nooit zo stabiel geweest.”

Schoon water is van cruciaal belang, zeker in de glastuinbouw. CH2O is specialist in waterbehandelingsmiddelen die zorgen dat tuinders optimaal kunnen presteren. Wilfred Vijverberg: "Chemicaliën in combinatie met water klinkt misschien spannend, maar bijna alles wat we dagelijks gebruiken is chemie." Lees hier het volledige artikel. 

Goed gietwater is de basis voor een geslaagde teelt. Het is een productiefactor die steeds meer aandacht vraagt van de teler, want kon je voorheen simpwelweg het drainwater verversen als je twijfelde over de kwaliteit, nu zul je die vervuiling er zelf uit moeten halen. Of altijd blijft: voorkomen is beter dan genezen.

Hygiëne speelt een steeds grotere rol bij kwekers. Verschillende virussen wil je als kweker tegen gaan en daarbij is een hygiënische werkwijze een vereiste. Wilfred heeft zo zijn bedenkingen bij een te hygiënische werkwijze. “Iemand vertelde mij ooit: ‘Hoe sterieler het wordt, hoe groter het probleem.’”

Om nulemissie van water met nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te bereiken, is het gewenst om te weten of toegepaste reinigingsmiddelen niet ophopen in het teeltsysteem. Producten die worden toegevoegd moeten worden opgenomen door de plant of worden afgebroken. 

Van 2018 tot en met halverwege 2020 onderzochten Wageningen University & Research en KWR vijf methoden die bedoeld zijn om biofilm in irrigatieleidingen te bestrijden. De proeven vonden plaats in een zelf ontwikkelde proefinstallatie. De onderzoekers stellen vast dat de twee op chemicaliën gebaseerde methoden duidelijk hoger scoorden dan drie fysisch/mechanische technieken waarbij niets aan het water wordt toegevoegd.

Een biofilm kan het irrigatiesysteem verstoppen en een voedingsbron zijn voor ziekteverwekkende micro-organismen. Reden genoeg voor een onderzoek naar methoden die dit probleem aanpakken of proberen te voorkomen. Onderzoeker Jim van Ruijven testte vijf verschillende methoden. De chemische aanpak lijkt het meest effectief.

De Nederlandse tuinbouw werkt toe naar vloeistofvrije irrigatiestystemen in 2027 om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW, 2000) te halen. Om de toestand van nullozing te bereiken is de kwaliteit van de voedingsoplossing in de recirculatie, de juiste werking van irrigatieapparatuur en het voorkomen van ziekteverspreiding via het irrigatiesysteem van groot belang. Lees het volledige onderzoek van Wageningen University and Research hier.

Het gebruik van chloordioxide om irrigatiewater en irrigatiesystemen in de glastuinbouw te reinigen is nu - anno 2019 - officieel goedgekeurd door het Ctgb. De toelatingsinstantie voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden was door leverancier CH2O gevraagd om het product te certificeren. CH2O in Wateringen is de Nederlandse dochter van het Amerikaanse bedrijf dat chloordioxide produceert onder de merknaam Sure Flow. 

Bekijk hier onze Irrigatiewater behandelingen

Reinigen met chloordioxide: Sure Flow

Chloordioxide is speciaal ontwikkeld om water en leidingen schoon te maken en schoon te houden. Dit kan al bij heel lage doseringen, ook bij extreem vuile leidingen. Chloordioxide wordt al sinds de jaren 60 in het drinkwater toegepast. In de glastuinbouw is het minder bekend. De laatste jaren is dit snel aan het veranderen, ook doordat de toepassing van natriumhypochloriet steeds meer aan banden ligt.

Lees meer...
Reinigen met zilver gestabiliseerde waterstofperoxide: Oxiline-50

Standaard waterstofperoxide wordt al jarenlang voor diverse doeleinden in de glastuinbouw toegepast. Het is echter erg instabiel en breekt gemakkelijk af. Om de stabiliteit en de houdbaarheid van waterstofperoxide te verlengen worden er producten aan toegevoegd: per-azijnzuur, glycolen en zilver. Van die toevoegingen blijkt zilver in de praktijk de beste werking te hebben.

Lees meer...
Meest prijsgunstige waterverbeteringstechniek

De Vital-Oxidizer is momenteel de meest prijsgunstige waterverbeteringstechniek op de Nederlandse markt. Op een nagebootste ‘natuurlijke’ wijze verbeteren we uw irrigatiewater. Gegarandeerd resultaat met meer zuurstof en energie voor uw teelt.

Lees meer...

Sure Flow chloordioxide onder de loep genomen!

Veel kwekers vragen zich af wat chloordioxide zo anders maakt en associëren het veelal met chloor of natriumhypochloriet. Waarom is chloordioxide geen chloor en waarom is Sure Flow chloordioxide zo uniek en kan het met hele lage concentraties dingen voor elkaar krijgen wat anderen niet lukt? Bijzonder, uniek en resultaat gericht….. Sure Flow.

Lees meer...

Houd uw druppelsysteem blijvend schoon. Met CH2O

Van de werking van reinigingsmiddelen voor irrigatiesystemen moet u op aan kunnen. Bij CH2O heeft u de keus uit twee verschillende middelen, beide met hun eigen kenmerken en voordelen. Zowel met chloordioxide als met gestabiliseerde waterstofperoxide houdt u het druppelsysteem blijvend schoon. En bent u toch niet tevreden? Dan kunt u bij CH2O terugvallen op een unieke garantie: niet tevreden, geld terug.

Lees meer...