Dat chloordioxide wat benaming betreft veel op chloor of natriumhypochloriet lijkt is niet handig, maar het is en blijft een chloride ion met twee zuurstof ionen, vandaar de naam chloor (Cl) di (twee) oxide (O), samengevoegd tot ClO2. Echter chloordioxide heeft niets met chloor of natriumhypochloriet te maken.
Wat maakt chloordioxide nu zo anders ten opzichte van chloor. Ten eerste je hebt er heel weinig van nodig om resultaat te genereren. Daarnaast werkt chloordioxide door middel van oxidatie, terwijl chloor werkt door middel van chlorinatie. Het grote verschil hiertussen is dat er bij oxidatie geen schadelijke afbraakprodukten ontstaan en bij een chlorinatie reactie ontstaan wel schadelijke afbraakprodukten welke ook nog eens in lichte mate kankerverwekkend zijn. Het voornaamste afbraakproduct van deze chlorinatie reactie zijn trihalomethanen, maar het rijtje is nog veel langer.
De bedrijven die ons voorzien van schoon leidingwater zijn hier al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw van op de hoogte en gebruiken chloordioxide dan ook graag om veilig en schoon drinkwater te produceren. De agrarische sector is hier al die tijd erg in achter gebleven, terwijl de uitdaging voor schoon irrigatiewater nagenoeg net zo groot zijn met minder middelen, dan de drinkwater sector aan mogelijkheden tot zijn beschikking heeft. Dat geldt zowel wat financiën betreft als de benodigde ruimte voor het neerzetten van installaties.
Dagelijks komen wij problemen met vervuiling, afgifte problemen en verstoppingen tegen, zeker sinds het lozingbesluit van kracht is geworden. Daarnaast wil nagenoeg niemand zijn water meer lozen in verband met de verhoogde kosten. Ook zien we in de zomerperiode dat we het water heel hard nodig gaan hebben, aangezien de droogte periodes steeds langer worden en er minder regen valt.
Aan de andere kant zien we gelukkig ook dat lozen nagenoeg niet meer nodig is, mits er maar de juiste maatregelen getroffen zijn om het water te kunnen blijven hergebruiken. Daarbij is het niet de kunst om heel veel van een product mee te moeten geven, maar is het juist de finesse om dit met heel weinig waterbehandelingsmiddelen voor elkaar te krijgen.
Echter wanneer we naar de problemen kijken dan zien we vaak dat verstoppingen of afgifte verschillen ontstaan door de combinatie van twee problemen, namelijk neergeslagen meststoffen en organische vervuiling. Aangezien je door het ene aan te pakken het andere niet oplost, heeft CH2O na grondig onderzoek een twee componenten product op de markt weten te brengen die deze beide problemen tegelijk aan weten te pakken. Hierdoor zijn er gegarandeerd geen afgifte verschillen of verstoppingen meer mogelijk door meststoffen of organische vervuiling en ben je gegarandeerd van een perfecte flow en zekere afgifte van het irrigatiewater bij de plant, vandaar de benaming Sure Flow!
Deze unieke samenstelling heeft CH2O dan ook gepatenteerd. Ook heeft CH2O een toelating aangevraagd om het product in Nederland te mogen toepassen als biocide waterbehandelingsmiddel in druppelleidingen, eb-vloed systemen en regenleidingen.
Mocht u meer willen weten over de werking van Sure Flow, dan verwijs ik u graag naar de sectie Irrigatiewater behandelingen of naar het artikel van de Onder Glas onder het kopje publicaties.